Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΑΥΤΟΙ BULLYING, EMEIΣ MOBBING (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ)

Το Mobbing προέρχεται από την αγγλική λέξη mob, που σημαίνει επιτίθεμαι, ενοχλώ, περικυκλώνω και εκφράζει την ψυχολογική επίθεση και στρατηγική περιθωριοποίησης που δέχεται κάποιο άτομο στο εργασιακό του περιβάλλον από ιεραρχικά ανώτερους ή ακόμη και συναδέλφους του για διάφορους σοβαρούς αλλά και αστείους λόγους.

Τον τελευταίο καιρό αναπτύχθηκε έντονα στην Πάφο αυτό το φαινόμενο και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων σε δημόσιους και ημιδημόσιους οργανισμούς, σε κρατικές υπηρεσίες και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το άσχημο κλίμα που επικρατεί σε ολόκληρη την επαρχία εξαιτίας των κρουσμάτων διαπλοκής, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης φαίνεται ότι αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμεί το φαινόμενο του mobbing.
H εφημερίδα μας έγινε δέκτης αρκετών παραπόνων από εργαζόμενους, οι οποίοι δέχονται διαρκή επίθεση, με αποτέλεσμα κάποιοι να σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της εργασίας τους. Κάνουν λόγο για υβριστική συμπεριφορά με λόγια και με πράξεις και για χειρονομίες, που σκοπό έχουν να προσβάλουν την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και την ψυχική τους ακεραιότητα.
Το mobbing προκαλεί καταστροφικά αποτελέσματα σε κάθε εργασιακό χώρο και κάποιοι για να αποφύγουν αυτό το μαρτύριο απουσιάζουν από την εργασία τους συστηματικά με όλων των ειδών άδειες, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν ποτέ την πραγματική αιτία που τους αναγκάζει να απομακρύνονται με αυτό τον τρόπο. Οι δράσεις είναι άτομα που ικανοποιούνται πληγώνοντας συναδέλφους.
Παρότι οι συνέπειες για τον οργανισμό, ή την υπηρεσία είναι αρνητικές και τα θύματα πάρα πολλά, εντούτοις ακόμη δεν δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παράπονα για συνθήκες εκφοβισμού και περιστατικά σωματικής και ψυχικής βίας.
Μεγάλο ποσοστό εργαζομένων έχει μειωμένη απόδοση λόγω mobbing, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι το άγχος, η αδυναμία έκφρασης της γνώμης τους και η ανυπαρξία επικοινωνίας με τους προϊσταμένους και τους συναδέλφους τους.
Υπάρχουν και μεμονωμένα παραδείγματα ατόμων που υπέφεραν από κατάθλιψη και αϋπνία εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται στην εργασία τους. Και όλα αυτά στην Πάφο που γνωρίζει ο ένας τον άλλο και επικρατεί πλήρης απαξίωση θεσμών και τοπικών αρχών.
Σοβαρότερο πρόβλημα mobbing φαίνεται να παρουσιάζεται σε συγκεκριμένο δημόσιο οργανισμό και σε μια αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει αντίδραση με ανυπολόγιστες συνέπειες.
http://issuu.com/70265/docs/fonh_28-03-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου