Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ένας Ατυχήσας Έλλην - Του Αντώνη Σιβιτανίδη

Απεβίωσε την Παρασκευή 3 Οκτ. σε ηλικία 74χρόνων, κατά δική του ομολογία, “ Ένας Ατυχήσας Έλλην”, ο Σπύρος Παπαγεωργίου, αρχισυντάκτης της ιστορικής εφημερίδας “Εστία”. Έφυγε ξεχασμένος, πικραμένος και ταλαιπωρημένος στην Ελλάδα που τόσο πολύ αγάπησε. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, στο Ράδιο Πρώτο, στις μαύρες επετείους του Πραξικοπήματος και της Εισβολής ο ίδιος παρήγγειλε. Όταν πεθάνω, στον τάφο μου επάνω, να γράψετε «Σπύρος Παπαγεωργίου – Ένας Ατυχήσας Έλλην».


Ο Ατυχήσας πλην Ωραίος Έλλην, ο οποίος διετέλεσε αρχισυντάκτης και συνεργάτης σε πολλές Κυπριακές εφημερίδες αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό, ερευνητικό και δημοσιογραφικό έργο σχετιζόμενο με την σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού, την αποικιοκρατία αλλά και την Κυπριακή Τραγωδία. Βιβλία του όπως , «Μακάριος πορεία δια πυρός και σιδήρου», « Από την ΕΟΚΑ στην ΕΟΚΑ Β’» , « Καραμανλής και ο φάκελος της Κύπρου » , αποτελούν σημεία αναφοράς. Στο ποιητικό του έργο κανείς δεν μπορεί να μην αναφερθεί στα ποιήματα «Φυλακισμένα Μνήματα» και η «Αγία Τηλλυρία» του 1964, που συνέθεσε ο αείμνηστος Γιώργος Κοτσώνης.
Ο ιδεολόγος του κυπριακού ενωτικού κινήματος, αγωνιστής της ΕΟΚΑ το 1955, εθελοντής πολεμιστής κατά της Τουρκανταρσίας το 1964 στον Πενταδάκτυλο και στην μάχη της Πάφου, εκ των κορυφαίων της αντι-μακαριακής Ενωτικής Παράταξης και στενός συνεργάτης του αρχηγού της ΕΟΚΑ Β' Γεωργίου Γρίβα, ο Σπύρος Παπαγεωργίου στις 15 του Ιούλη '74, ατυχώς, συντάχτηκε με τους πραξικοπηματίες και διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της οκταημέρου πραξικοπηματικής κυβερνήσεως Ν.Σαμψών.

Προδομένος και μετανιωμένος μετά το 1974 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα από όπου δημοσιεύει, σε άρθρα και βιβλία του, με τόλμη και ανιδιοτέλεια την δική του αυτοκριτική μαρτυρώντας έτσι πως έγινε η προδοσία. «Το πλανάσθαι ανθρώπινον, αλλά το ομολογείν την πλάνην είναι ανώτερος πολιτισμός και ευγενέστερος ανδρισμός», εξομολογείται στο βιβλίο του, «Μακάριος πορεία δια πυρός και σιδήρου» και παραδέχεται την ορθότητα της στρατηγικής σκέψης του Μακαρίου πού ήταν η εδραίωση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η περιφρούρηση της κυριαρχίας της και η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της. Από γεννήσεως της μέχρι και σήμερα εμπόδιο στα σχέδια των άσπονδων φίλων μας, στρατηγικών ετέρων μας εντεύθεν των δυο άκρων του Ατλαντικού ήταν, είναι και παραμένει η κρατική υπόσταση και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Πρώτο τον Μάιο 2007 είπε: «Το πραξικόπημα υπήρξε αμερικανικό έργο. Και χρησιμοποιήθηκαν οι Ενωτικοί σ’ αυτή την προσπάθεια, εν αγνοία τους, ως χρήσιμοι ηλίθιοι, για την καταστροφή της Κύπρου. Από τους Ενωτικούς δεν εξαιρώ, βεβαίως, τον εαυτό μου. Ποτέ! Εμείς πιστεύαμε στην Ένωση και στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο οδηγός μας πάντοτε. Και η Ελλάς, δυστυχώς και τότε ήτο συνεργός στην τραγωδία μας, αλλά και μέχρι σήμερα δεν είναι καν ουδέτερη. Επί του Κυπριακού είναι σύμμαχος των Τούρκων. Το λέω με πλήρη γνώση των πραγμάτων κι ας φαίνεται βαρύ».

Σε πρόσφατο άρθρο του ο Μάριος Ευρυβιάδης αναφέρει: “Ο Σπύρος Παπαγεωργίου έγραφε και με το όνομα Διονύσιος Καρδιανός. Η επιλογή του ονόματος δεν ήταν τυχαία και παραπέμπει στο αυθεντικό ιδεολογικό στίγμα του εκλιπόντος, στην αγάπη του και στην πίστη του για την Ελλάδα ως υπερασπίστρια της ελευθερίας των απανταχού Ελλήνων. Ο Διονύσιος Καρδιανός, από την πόλι Καρδία της Θράκης, υπήρξε πολεμιστής με τον στρατό του Παυσανία και έπεσε το 478 π.χ. υπερασπιζόμενος την ελευθερία της Κύπρου από τους Πέρσες. Οι Κύπριοι τον τίμησαν, όπως μαρτυρεί επιτύμβια στήλη που απεικονίζει πολεμιστή και φέρει το όνομα του, ΔΙΟΝΥΣΙΟ[Σ] ΚΑΡΔΙΑΝΟ[Σ].Η στήλη, που φυλάγεται στο Κυπριακό Μουσείο, βρέθηκε το 1931 στην τουρκοκρατούμενη Λύση, την αρχαία Ελισσώ,γενέτειρα του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.”
Ο Θεός να σε συχωρέσει και να αναπαύσει την ψυχή σου Ατυχήσα πλην Ωραίε Έλλην.

Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.

Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. ΔΗ.ΚΟ. Πάφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου