Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Πάφος: Έτσι θα γίνει το Χάνι του Ιμπραήμ


Οι αρχιτέκτονες Δημήτρης Λουκαΐδης, Μαίρη Σάββα Φιλίππου, Xρυσαφένη Θεοδούλου, Νέαρχος Θεοδούλου, Σοφία Μπαγιαρτάκη και Μαρία Προκοπίου κέρδισαν το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Χάνι του Ιμπραήμ στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας.

Το έργο ανάπλασης και ανακαίνισης του χώρου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της πρότασης που ετοιμάζει ο Δήμος Πάφου και να αξιοποιηθεί ως βασικό έργο πολιτιστικής υποδομής από το Πάφος 2017.
   • Η πρόταση: Η συνολική επέμβαση διαβάζεται ως μια «ροη» μέσα στο χώρο του Χανιού τόσο στην μορφή όσο και την λειτουργία του.  Οι τρεις ενότητες χωρών έχουν μεταφραστεί ως «γειτονιές» όπου διαδραματίζονται σκηνές από εργασία-παραγωγή και προβολή πολιτιστικού έργου, καθώς και αναψυχής.

 Ο χώρος έκθεσης ως διαμπερής όγκος ανοίγεται αφενός προς τον χώρο εκδηλώσεων και αφετέρου στον χώρο εργαστηριών-δραστηριοτήτων συνδέοντας έτσι τους χώρους αυτούς οπτικά σε οριζόντιο επίπεδο και μορφολογικά σε κάθετο επίπεδο δημιουργώντας έτσι εκατέρωθεν την αίσθηση της στοάς-τούνελ. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας διάχυτος άξονας κίνησης και επικοινωνίας μεταξύ των χρήσεων.
Πέρα από τις απαιτούμενες χρήσεις, το ελεύθερο κτίσμα στη δυτική είσοδο μετατρέπεται σε installation room όπου θα λειτουργεί ως πομπός επικοινωνίας για τον περαστικό. Θα είναι ένας ευέλικτος χώρος με διαδραστικές οθόνες ενημέρωσης για τα δρώμενα στον χώρο καθώς και την ιστορία του του Χανιού και της ευρύτερης περιοχής. Θα φιλοξενούνται ακόμη εκθέματα (installations) από τοπικούς και ξένους καλλιτέχνες.
Επίσης, στο κτίριο με την σήμανση Ν2 προτείνεται η δημιουργία εστιατορίου η πολυχώρου με δυνατότητα εκτόνωσης των όποιων δραστηριοτήτων στο υπαίθριο χώρο.   Επιλέχθηκε ο χαλκός ως κέλυφος των νέων κατασκευών, αναδεικνύοντας έτσι ένα υλικό που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην Κύπρο σε μια σύγχρονη εκδοχή του, εντάσσοντας το αρμονικά με τα παραδοσιακά κτίσματα.

Εν κατακλείδι λόγω του περιορισμένου ανοικτού χώρου το στοιχείο της φύσης εντάσσεται με κάθετες φυτεύσεις στις δυο εισόδους και στον χώρο εκδηλώσεων καθώς και με μικρής έκτασης δεντροφύτευση.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου