Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Τράπεζες – η ασυδοσία συνεχίζεται... - Του Αμβρόσιου Προδρόμου

Όσο περνά ο καιρός και όσο η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη όχι μόνο δεν είναι εδώ αλλά ούτε και εμφανίζεται στον ορίζοντα, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε τους λόγους που μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το σημείο. Όσο περνούν οι μέρες και δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην αγορά και οι περισσότερες, κυρίως μικρές, επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, όσο τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες ανάγκες τους και ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει με τίποτα, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι ο ρόλος των τραπεζών σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική ύφεση που έχει χτυπήσει την Κύπρο είναι καταλυτικός και χωρίς την πραγματική τους συμβολή δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή.

Τα τελευταία στοιχεία τα οποία δίνονται στην δημοσιότητα από την Στατιστική Υπηρεσία, την Eurostat, την παρέμβαση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, τις προοπτικές που σημειώνονται από τους διάφορους οίκους αξιολόγησης (τους οποίους ο ρόλος παραμένει ακόμα σκοτεινός), δίνουν το στίγμα ότι είμαστε ακόμα πάρα πολύ μακριά από την ανατροπή των σημερινών δυσμενών δεδομένων. Όλα τα στοιχεία από όλους τους εμπλεκόμενους δείχνουν ξεκάθαρα ότι τουλάχιστον μέχρι το 2015 δεν θα υπάρξει καθόλου ανάπτυξη, η ύφεση θα συνεχίζεται, οι μισθοί θα συνεχίσουν να συμπιέζονται προς τα κάτω και οι φόροι θα συνεχίζουν να μειώνουν την πραγματική αγοραστική ικανότητα. Όλα αυτά ενώ τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο και ιδιαίτερα η Τράπεζα Κύπρου προσπαθεί να πείσει περί του αντιθέτου.

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους τους πολίτες ότι τράπεζες φέρουν την κύρια ευθύνη για το ότι συμβαίνει στον τόπο μας. Όχι μόνο φέρουν την ευθύνη αλλά συνεχίζουν να αποφεύγουν να πάρουν πάνω τους το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί σε αυτούς τους οργανισμούς. Το χειρότερο από όλα είναι ότι συνεχίζουν να προκαλούν με την συμπεριφορά τους έχοντας στο πλευρό τους την πλήρη πολιτική στήριξη που τους παρέχει η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών. Παρά τις υποσχέσεις που είχαν δώσει πρόσφατα σε σχέση με τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, κάποια τραπεζικά ιδρύματα έχουν ήδη αρχίσει τις αποστολές επιστολών προς πολίτες οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών.

Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν με τις αναπροσαρμογές των δανείων οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνεια τους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό δεν φαίνεται να είναι η πραγματικότητα. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η πίεση προς τους δανειολήπτες για παροχή περισσότερων δεσμεύσεων για την ανανέωση και αναπροσαρμογή των δανείων. Οι καταγγελίες είναι τόσες πολλές που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το τι πραγματικά γίνεται στα τραπεζικά ιδρύματα για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Κώδικας Συμπεριφοράς των τραπεζικών ιδρυμάτων παραμένει αδρανής και η απουσία ελέγχου από το Κράτος είναι κάτι περισσότερο από ευδιάκριτος.
Δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση μάντεις κακών αλλά θεωρούμε καθήκον μας να καταγράψουμε τα πραγματικά δεδομένα και αυτά που θεωρούμε ότι θα συμβούν τα επόμενα λίγα χρόνια λόγο της σημερινής απαράδεκτης και ηθικά εγκληματικής πρακτικής κάποιων τραπεζικών ιδρυμάτων.
•             Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (έτσι όπως εντελώς ετσιθελικά και λανθασμένα τα έχει συμφωνήσει ο Χάρης Γεωργιάδης με την Τρόικα) θα συνεχίσουν να αυξάνονται δημιουργώντας ένα εκρηκτικό οικονομικό περιβάλλον.
•             Τα περισσότερα δάνεια που έχουν τύχει αναπροσαρμογής θα καταστούν σε λίγους μήνες ξανά μη εξυπηρετούμενα αφού η συνεχής μείωση των μισθών των δανειοληπτών και τα συνεχιζόμενα υψηλά επιτόκια θα φέρουν τους δανειολήπτες στην προηγούμενη κακή θέση.
•             Οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και το πράττουν επί σκοπού. Γνωρίζουν ότι μετά την αναπροσαρμογή των δανείων θα μπορούν πιο εύκολα να προχωρήσουν σε εκποιήσεις αφού θα έχουν ακόμα ένα ισχυρό επιχείρημα όταν έρθει η στιγμή της δικαστικής διαμάχης.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα το οποίο απειλεί άμεσα την οικονομία. Οι τράπεζες και ειδικά η Τράπεζα Κύπρου για την οποία οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει πάρα πολλά για να σωθεί, έχει την κύρια ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Όσο παραμένει απαθής τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται τόσο η Τράπεζα Κύπρου αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η υπομονή του κόσμου έχει κάποια όρια. Με αυτά τα όρια παίζουν και οι δύο τους επικίνδυνα παιχνίδια. Η οργή κάποια μέρα ξεχειλίζει και θα ξεχειλίσει όταν κάποιοι συμπολίτες μας βρεθούν στους δρόμους...

Του Αμβρόσιου Προδρόμου 
ΜΒΑ - ΒΒΑ

amvroslive@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου