Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η σήψη, η παρακμή… και το μέλλον μας… - Του Ανδρέα Γρηγορίου

ΣΧΕΔΟΝ τα είδαμε πλέον όλα. Ουσιαστικά, όλα όσα θέλαμε να αποκρύψουμε σαν στρουθοκάμηλοι τόσα και τόσα χρόνια. Έναν τέως Υπουργό Οικονομικών, παρακαλώ, να παραδέχεται ενώπιον Δικαστηρίου την φοροδιαφυγή του.
Την ίδια ώρα που ένας σωρός από πολύ πιο  βαριές κατηγορίες  τον βαραίνουν. Μιαν Λειτουργό στο Υπουργείο Παιδείας να κάνει μπίζινες για το τουριστικό γραφείο του συζύγου της σε βάρος μαθητών και γονιών. Μια απίθανη μεγάλη ιστορία στην Πάφο, με έναν διαχωρισμό οικοπέδων που στέλνει ήδη πολλούς στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Να μου το θυμηθείτε, αυτή η ιστορία στην Πάφο, θα ανοίξει, αν δεν άνοιξε ήδη, τους ασκούς του Αιόλου για πάρα πολλά πράγματα, υπόγειες διαδρομές, σκάνδαλα, και άλλα, για πολλούς και διάφορους.

ΟΛΑ τα πιο πάνω, απλά ενδεικτικά, είναι τόσα και τόσα ακόμη , που το καθημερινό ρεπορτάζ φέρνει στην επικαιρότητα, ή και που ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας δίνει κάθε τόσο, και καλά κάνει στη δημοσιότητα.

ΕΙΔΑΜΕ, και θα δούμε, την τελευταία περίοδο, τόσα πολλά, που όλοι όσοι σαν απλοί πολίτες δεν τα παρακολουθούσαν,  διερωτούνται τι και πόσα έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια σε τούτο τον τόπο, στα υπόγεια τεκταινόμενα του κράτους, της χώρας, του τόπου.

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ εικόνα, είναι πλέον θολή, γκρίζα, είναι μια εικόνα φορτωμένη μαύρες τρύπες. Ένας σύγχρονος στάβλος του Αυγεία που κανένας εδώ και χρόνια δεν τόλμησε ,όχι να καθαρίσει, αλλά, έστω, να διαγνώσει , να στηλιτεύσει, να κακίσει, να παλέψει, έτσι που κάποια πράγματα να μπουν σε μια τάξη.

ΣΧΕΔΟΝ όλοι, στρουθοκαμηλίζοντας, απλά συνεχίζαμε ο κάθε ένας τον δρόμο του, τακτοποιούσαμε τα δικά του ο κάθε ένας, και δίπλα από την σήψη, την διαφθορά, την βρωμιά, την διαπλοκή και το κύκλωμα, σφυρίζοντας αδιάφορα, κινούμασταν προς το πουθενά. Σχεδόν όλοι, στην ίδια πορεία πλεύσης, πολίτες απλοί, που ανέχονταν γιατί χρησιμοποιούσαν τον άλφα, τον βήτα, για τα δικά τους, πολιτικοί που ήταν ή γινοντουσαν μέρος του συνολικού συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς, πολιτικά κόμματα που σιωπούσαν, ή και λειτουργούσαν- ενεργούσαν προς όφελος των χρηματοδοτών τους, επιχειρηματίες που έκαναν τη δουλειά τους δημιουργώντας, ανθρώπους λαδωμένους, υποταγμένους, υποχρεωμένους, σε κάθε επίπεδο…

ΚΑΠΟΤΕ, για όλους και για όλα τα ψέματα τελειώνουν. Κάπως έτσι, ήδη τέλειωσαν τα ψέματα της τάχατες ευημερίας μας, του τάχατες σύγχρονου κράτους μας, της τάχατες πανίσχυρης οικονομίας και ανάπτυξης μας, της τάχατες δημοκρατίας μας. Και, μέσα από το τοπίο της φτώχειας και της εξαθλίωσης, μεγάλου μέρους του πληθυσμού, και της κατάρρευσης των μικρομεσαίων στρωμάτων του λαού, αναδεικνύεται η αλήθεια. Η μεγάλη αλήθεια της παρακμής και της πτώσης ενός κράτους και ενός τόπου, όπου το κύκλωμα, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έκανε πάρτι για χρόνια ολόκληρα σε βάρος του λαού, του τόπου, της πατρίδας.

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ εικόνα είναι ναι, τρισάθλια, αλλά δεν είναι σημερινή. Είναι μια εικόνα που απλά κρύβαμε κάτω από το φουστανάκι της τάχατες ευημερίας και της προόδου.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ερώτημα, φυσικά, είναι το τι πράττουμε από δω και πέρα. Και εδώ ξεκινούν τα  ακόμη πιο δύσκολα. Το κύκλωμα έχει πολλά πλοκάμια. Και, είναι πλέον κομμάτι δύσκολο να αναλάβουν κάποιοι τις ιστορικές τους ευθύνες για να καθαρίσουν τον στάβλο. Δύσκολο, γιατί, απλά όποια πέτρα σηκώσεις τα ίδια και τα ίδια σαθρά θα ανακαλύψεις. Ακόμη πιο δύσκολο γιατί, φευ, οι περισσότεροι από όλους όσοι μέσα από τα πολιτικά κόμματα αναδείχθηκαν και έγιναν κάποιοι, με στόχο τάχατες να διαχειριστούν τα κοινά, δεν είναι τίποτες άλλο από ένα μικρό, ή μεγάλο μέρος του συνολικού κυκλώματος.

Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ιστορία των φαινομένων είναι πραγματικά πλέον ένας μύλος. Ποιος, ποιοι και με ποιο τρόπο θα αναλάβουν κάποτε να αρχίσουν το ξεκαθάρισμα, και το κτίσιμο ενός νέου κράτους, μιας νέας χώρας σύγχρονης, πραγματικά δημοκρατικής, δίκαιας, είναι μια μεγάλη υπόθεση για την οποίαν πρέπει όλοι μας, πλέον να προβληματιστούμε. Αν δεν θέλουμε; από την σημερινή μας εξαθλίωση και την πλήρη παρακμή μας να φτάσουμε ακόμη πιο χαμηλά στον πάτο του τέλους…

Του Ανδρέα Γρηγορίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου