Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Τι κρύβεται πίσω από τα σκάνδαλα στην Πάφο; - Του Ανδρέα Γρηγορίου

ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΗΞΗ και να έχουν οι έρευνες, οι δίκες, οι έλεγχοι και οι ανακρίσεις που αυτή την περίοδο αναπτύσσονται στην Πάφο, είναι απόλυτα θεμιτές, και γενικά εξυπηρετούν τη βασική αρχή μιας Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλη από τον έλεγχο στην κάθε εξουσία.

ΤΑ ΙΔΙΑ, ασφαλώς ισχύουν και για τις περιπτώσεις Χριστοδούλου, Ντίνου Μιχαηλίδη, Δρομολαξιάς, ΚΟΑ, ΚΟΤ, θέματα που προέκυψαν από έρευνες της ελεγκτικής Υπηρεσίας, και άλλα θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι η βαθιά οικονομική κρίση από τη μια είναι καταλύτης για να μιλούν περισσότερο οι πολίτες και να καταγγέλλουν κακώς έχοντα, ενώ από την άλλη, το κράτος στριμώχνεται περισσότερο από τη λαϊκή οργή, και τον φυσιολογικό θυμό, στο να ερευνά καλύτερα, και να εμβαθύνει σε θέματα που έχουν σχέση με την διαφθορά.
ΤΑ ΠΟΛΛΑ θέματα που αναδείχθηκαν στην Πάφο με αφορμή το θέμα που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από καταγγελίες πολιτών για συγκεκριμένες άδειες διαχωρισμού οικοπέδων, είναι ήδη τόσα πολλά και στη συνέχεια θα είναι ακόμη περισσότερα, που αν μη τι άλλο, θα αποτελέσουν τροχοπέδη, ή ανασταλτικό παράγοντα για περισσότερες ματσαράγκες σε βάρος του λαού και του τόπου.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ, πριν πάμε στην ουσία του παρόντος σημειώματος, να τονίσουμε, ότι, ναι, όποια θέματα έχουν καταγγελθεί, ή αναδειχθεί θα πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και όλη η αλήθεια να λάμψει, ενώ παράλληλα όλοι όσοι κριθούν ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
ΩΣΤΟΣΟ, θα είμαστε άδικοι αν θεωρούσαμε ότι σκάνδαλα, ατασθαλίες, παρατυπίες έγιναν ή γίνονται μόνο στην Πάφο, ή είναι μόνον όσα έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας. Ο κατάλογος είναι αρκετά μακρύς, και είμαι πολύ σίγουρος ότι τώρα με όλα όσα ακούσαμε και είδαμε για την Πάφο, απλά είναι το άνοιγμα των ασκών του Αιόλου για πολλούς και για πολλά.
ΠΙΣΤΕΥΩ ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας πολίτης που να θεωρεί ότι ζούμε στην γειτονιά των αγγέλων. Απεναντίας, αν είμαστε μέσα στην αγορά, πολύ εύκολα διαπιστώνουμε ότι ο λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία πιστεύει, και δίκαια, ότι τα πάντα σε αυτό τον τόπο έχουν αλωθεί από το κύκλωμα, το κατεστημένο και την στρατιά των διεφθαρμένων. Το λαϊκό ρητό, όποιαν πέτρα κι αν σηκώσεις… είναι η καθολική άποψη των πολιτών.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ερώτημα είναι τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει. Σώζεται η συνολική κατάσταση με μια δίκη, ίσως και με μια τιμωρία ενόχων; Εξαρθρώνεται η διαφθορά και η διαπλοκή από την εξέταση σε βάθος των μεμονωμένων καταγγελιών; Μάλλον όχι.
ΑΥΤΟ που απλά μας δείχνει το συνολικό τοπίο είναι ότι πέραν από την τιμωρία την παραδειγματική όσων διαπιστώνεται ότι έπαιξαν χοντρά παιχνίδια, χρειαζόμαστε εδώ και τώρα θεσμούς, που πρώτα θα εξετάσουν και θα εξετάζουν όλες τις καταγγελίες, και θεσμούς που θα αποτρέπουν και θα είναι απαγορευτικοί για την οποιαδήποτε ιστορία διαφθοράς, ή και διαπλοκής.
ΠΡΟΣ αυτή την κατεύθυνση, δεν είδαμε ακόμη τίποτε στον ορίζοντα. Και είναι ένα θέμα που με αφορμή όλα όσα έγιναν θα πρέπει το Προεδρικό να ασχοληθεί άμεσα. Ίσως, και με τον άμεσο διορισμό μιας ειδικής επιτροπής που θα φέρει συγκεκριμένες εισηγήσεις για την θεσμοθέτηση μέτρων και μηχανισμών ενάντια στην διαφθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου