Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: ΔΥΟ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

Ύστερα από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες και οι Ιταλοί συνάδελφοί τους, οι οποίοι ετοίμασαν την μελέτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για λογαριασμό της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, διαπιστώνουν την μεγάλη ανάγκη άμεσης και δραστικής μείωσης των τοπικών αρχών της Κύπρου.

Ήδη, οι Ιταλοί εμπειρογνώμονες παρέδωσαν τη μελέτη τους στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα με όλες τις λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν.
Σύμφωνα με την μελέτη των Ιταλών, την οποία κατέχει η εφημερίδα μας, η μείωση των δήμων θεωρείται επιβεβλημένη και, με αυτό το δεδομένο, υποβάλλονται δύο συγκεκριμένες προτάσεις. Η μία, που χαρακτηρίζεται ως η ήπια προσέγγιση, προβλέπει μείωση των δήμων από 30 σε 22. Η δεύτερη, που χαρακτηρίζεται ως επιθετική, προβλέπει μείωση των δήμων από 30 σε 12.
Φαίνεται ότι η σημερινή δομή και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, αλλά και στην δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο τόπος.
Τα σημερινά λειτουργικά έξοδα των δήμων ανέρχονται στα 267 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ τα συνολικά τους χρέη ξεπερνούν τα 480 εκατομμύρια.
Κάποιοι από τους υφιστάμενους δήμους βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, λόγω των χρεών τους και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου. Αντίθετα, οι δήμοι Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς φαίνεται να διατηρούν πολύ καλό οικονομικό ισοζύγιο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Φωνής», με τις νέες εξελίξεις που θα υπάρξουν, αναμένεται να λειτουργήσουν στην Επαρχία Πάφου δύο δήμοι. Ο ένας θα αφορά την μείζονα περιφέρεια Πάφου (από την Πέγεια μέχρι τα Κούκλια) και ο άλλος το διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς. Δηλαδή, στην πρώτη περίπτωση θα συγχωνευθούν τρεις δήμοι και αρκετές μεγάλες κοινότητες και στην δεύτερη, ένας δήμος και γύρω στις 20 κοινότητες.

Όπως αναμενόταν, υπήρξαν ήδη αντιδράσεις στην προοπτική αυτή, όχι για λόγους ουσίας, αλλά για μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα, τα οποία, όμως, η Κυβέρνηση δηλώνει πανέτοιμη να αντιμετωπίσει προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση και να εξασφαλισθεί η επιβίωση των τοπικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου